top of page

Bokslutskommuniké 2023

Bokslutskommuniké för COT – Clean Oil Technology AB (publ) för perioden 2023-01-01 – 2023-12-31 


Ljungby februari 2024 

Styrelsen och Verkställande direktören 


Verksamhet

Bolaget har utvecklat en egen teknologi för eliminering av vattenförekomst i olika industrioljor med särskild inriktning mot hydraul- och smörjoljor. COT Oil Refiner System leder till betydligt mindre slitage på rörliga delar i olika driftssystem och förlängd livstid för driftsoljor med stora positiva miljöeffekter samt minimerad risk för oplanerade driftstopp. Systemet underlättar även för övergången från fossila oljor till biobaserade oljor.


Utveckling och tillverkning sker i Ljungby. Försäljning och marknadsföring sker huvudsakligen till större direkt- och OEM-kunder, men även till systembyggare och genom distributörer.


Verksamheten 2023

  • Rörelseintäkterna uppgick till 142 tkr (164 tkr)

  • Periodens resultat uppgick till -6 810 tkr (-6 655 tkr)


Bolagsstämma Bolagsstämman 2024 kommer att hållas den 7 maj 2024. Tid och plats kommer att meddelas i samband med kallelsen.


Redovisningsprinciper för utvecklingskostnader

Bolaget har sedan 2015 i sin redovisning använt principen att aktivera upparbetade utvecklingskostnader i balansräkningen. Vid bokslutet 2019 påbörjades avskrivning av de aktiverade kostnaderna. Avskrivningarna i årets bokslut uppgår till 1 178 tkr. Ingen aktivering av immateriella kostnader har skett under 2023.


Väsentliga händelser under 2023

2023 blev inte det genombrottsår som bolaget planerat för. Det har visat sig tidskrävande att lansera ny teknologi genom integrering med systemleverantörer. Den redan 2022 påbörjade omställningen av marknadsfokus mot större direktkunder och OEM inom den marina sektorn, vindkraft och vattenkraft har fortsatt under 2023. Omställningen har gett bra respons och intresse har erhållits från kunder inom dessa segment, varav flera nu antingen har påbörjat tester i verklig miljö eller är i planeringsfasen.


Bolaget har deltagit eller varit representerade på ett antal mässor inom de fokuserade segmenten under året, vilket skapat många bra kontakter och öppnat för nya affärsmöjligheter.


Samtidigt med omställningen av marknadsfokus har också resurser lagts på att ta fram applikationsanpassade lösningar för att möta kundspecifika krav.


Geografiskt har fokus lagts på de nordiska marknaderna, där vi fortsatt även arbetar tillsammans med våra partners avseende systemintegration.


Väsentliga händelser efter årsskiftet

En företrädesemission på 6 Mkr har beslutats på en extra bolagsstämma i februari. Emissionen garanteras av Sandberg Development AB.


Miljöpåverkan

COT bedriver inte någon verksamhet som omfattas av miljöbalkens tillstånds- och anmälningsplikt.


Likviditet

Bolagets likviditet uppgick per den 31 december 2023 till ca 5,4 Mkr. Bolagets tillfördes 10 Mkr i januari 2023 genom en riktad nyemission.


Förslag till behandling av förlust

Styrelsen föreslår att årets förlust på 6 810 tkr överförs i ny räkning.


Bolagets Årsredovisning presenteras 4 april 2024 på bolagets hemsida. Delårsrapporten, januari – juni 2024 lämnas torsdag den 15 augusti, 2024.


Bolagets Revisor har inte granskat bokslutskommunikén.


Ladda ner Bokslutskommuniké 2023 för att se resultaträkning och balansräkning här:




bottom of page